17

Nya båten

Vad skulle hända nu då? Vad händer om vi sänder alla pengarna på ett bräde till några som aldrig haft något och aldrig haft någon vana att hantera pengar. Kortslutande tankar for genom våra huvuden där de blandades med fördomar och okunskap om det indiska tänkesättet och kulturen. Skulle de köpa en fräsig motorcykel eller kanske lotter för hela slanten? Skall vi åka ner och köpa det de behöver och garanterat bli grundlurade av indiska affärsmän? Eller skall vi portionera ut pengarna lite då och då och på detta sätt hindra dem från att göra vad som behöver göras? Eller skall vi lite på dem och låte dem göra precis vad de vill.
Vi valde som väl är det sistnämnda. De tog det lugnt, köpte väl in det nödvändigaste som kläder och ett riktigt fotogenkök och andra prylar som man behöver i ett hem även om det består av palmblad. De tänkte efter noga och insåg att detta var chansen att förbättra sina liv, inte bara att återgå till den forna bristen på allt.
Efter ett par månader hade de köpt in sig med en femtedel i en Launch, vad vi skulle kalla en 60 fots häcktrålare. Skillander i båt ser du på den första bilden nedan. Med en Launch fiskar man en vecka i stöten långt ute till havs där de stora fiskarna går. Man fyller båten med is vilket har till följd att besättningen fryser förfärligt. Men stora delar av året ligger dessa båtar vid kaj, vädret är ofta för hårt.
Detta medförde att familjen fick en helt annan samhällsposition som de uttrycker det. Grattis alla som bidrog till detta!