Håller inte truten
En kursgård i Bohuslän för konferens, sommarkurser eller vandrarhem.
En pärla på västkusten.

Kärlingesunds Gård ligger i det grönskande Bohuslän där de lummigt gröna lövskogarna möter de varmt röda granitklipporna. Gården ligger mitt i Kärlingesunds naturreservat som är berömt för sina öppna betesängar, sina typiska bergsknallar, de vackra ek- och bokbestånden och den omedelbara närheten till Nordströmmarnas snirkliga vattenvägar.

Kärlingesunds Gård är en plats där lugnet, tystnaden och friden finns som en naturlig del i varandet men där man också ostört kan ha trivsamma festligheter. Man stör ingen och blir inte störd av någon.

Paradsidan

   

            

 

Kisse och Pisse

Historik

Det var en gång en gammal ladugård med trasigt tak, ruttna golv där hästar hade gjort både det ena och det andra och hönshus där hönorna och tuppen huserat som hönsfåglar gör och till slut blivit uppätna av räv, mård, mink och andra hönsälskande fyr- och tvåbenta varelser.
För övrigt fanns det hö och halm som legat sedan 50-talet och som knäppeligen längre ens kunde göra en ko glad även om kor i allmänhet är ganska förnöjsamma med det lilla.
Så var det. 
Det såg inget vidare ut.

I en del inredde Mats ett båtbyggeri där han byggde 5 olika träbåtar på 80-talet. På den tiden isolerade han verkstaden med just gammalt hö och halm eftersom det fanns i överflöd och var gratis.

Så såg det ut
En träbåt snart klar
Muuu

 

  

Fönster sätts in

En del isolerades med ekofiber. Det gör jag aldrig igen!

Bygget


Men eftersom det nu är på det viset att vi människor är utrustade med en sorts mental spärr som fungerar på det viset att vi aldrig förstår i förväg vad vi ger oss in i och därför kan ge oss på ganska hopplösa projekt började vi 1995 med glatt mod att omvandla ladugården till något annat.

Vi drömde om att ordna med en verksamhet här hemma för att slippa åka hemifrån för att arbeta. Förmodligen låter det lite patetiskt men vi älskar denna underbara plats så mycket. Alltså - det var bara att sätta igång.
Mats skissade, byggde och svor medan Sigrid arbetade land och rike runt med sin bildpedagogik för att finansiera bygget. Tillsammans kastade vi ut allt hö och halm och led under lång period av svårartad hösnuva 
Det var hårda år.

Men lyckan är stor när vi nu har en väl fungerande kursgård sedan 1998. Eftersom Mats varit verksam som träbåtsbyggare avskydde han alla enkla lösningar, vinkelhaken var för länge sedan kastad, vinklar på rum och även sängar gjordes i allt annat än 90 grader för att förhöja trivsel och den där känslan när man går omkring i lokalerna att alltid kunna finna någon ny vinkel, detalj som man inte tidigare lagt märke till.
Med småländsk envishet sattes ibland bräderna på diagonalen för att det inte skulle bli för enkelt. 
Och var så säker, enkelt var det inte! Mycket byggdes också i ek, det fanns en hel del kvar från båtbyggartiden.

Nu, 2008, har vi byggt mer. Den del som var kostallet har det blivit 5 tvåbäddsrum. Det gamla betonggolvet behövde sänkas och det blev ett riktigt skitjobb att hacka upp. För att inte tala om alla mastodontstenar som vi bar ut. För säkerhets skull släpade vi in en jättelig ekstam som efter 2 veckors ihärdigt slipande blev mjuk och go.

Plockepinn

 

 

Dörrar till rum 9 och 10

I trappuppgången

Färgsättning


Sigrid, som är skolad i den Göteborgska kolorismen och är en mycket verksam konstnär, tog vid med färgsättning och målning. Vad vanliga dödliga vågar sig på med färgsättning är inget för Sigrid. Hennes fantastiska sinne för färger och stora kunskap innebär att allt är möjligt.
Hennes teknik med trasor, svampar, tandborstar, vettexdukar och till och med vanliga penslar är helt otrolig. Resultatet blir något man inte trodde fanns men som när man ser det väcker känslan av att visst är det så här det skall vara.

Allt är målat med äggoljetempera som förutom att det är en av de mest hållbara färger även är mycket miljövänlig och sällsynt vacker.

En korridor

By night

Fönster


Jo, så är det alla fönster. När den omgivande naturen är så där vansinnigt vacker är alla mellanrum mellan fönster ett misslyckande. Så eftersom vi inte har ett glashus är det på ett sätt ett misslyckande.
Men sällan har väl världen skådat en kursgård som har lokaler som släpper in så mycket ljus och där man var man än befinner sig kan skåda den vackra natur som  Kärlingesunds Gård befinner sig mitt i.

Solen vill in

Inte så stort misslyckande

    

Trädgårdarna


Vid sidan om konsten är trädgårdarna Sigrids stora passion. Dels finns den gamla trädgården med stora knotiga fruktträd. Där finner man bland blommor och blad även betongskulpturer som den här till vänster.
En ny trädgård har också växt fram. Vi har tappat räkningen på antal rosenarter och allt annat som växer så det knakar i de mängder med hästgödsel som Sigrid släpat dit. Där finns det också skulpturer och fler är på gång.
Sommaren 2010 lade vi cirka 200 m2 markplattor i olika mönster på gångar och på öppna platser.

Katt i betong
Hästpussel i betong

 

 

Miljösyn

Kärlingesunds gård är uppbyggt i samarbete med naturen, dvs. så många hänsyn som möjligt har tagits för att anpassa material till ett modernt kretsloppstänkande. Svenskt trä i mängder vilket behandlats med lösningsmedelsfria färger. Emulsionsfärger, äggoljetempera och även limfärg vilka alla är egentillverkade har använts. Golv och andra ytor som behöver tåla stort slitage är behandlade med kinesisk träolja.
Vårt toalettsystem består av urinseparerande toaletter vilka är förbundna med förmultningsrum. Denna lösning ger förutom en mycket låg miljöbelastning totalt luktfria toaletter. (Tro inte att dessa moderna toalettsystem har något gemensamt med forna tiders äckliga utedass!)

Vi värmer hela anläggningen med en mycket effektiv pelletspanna.

I så stor utsträckning som möjligt använder vi oss av miljömärkta produkter i verksamheten. Vi jobbar på att bli kravgodkända och använder nu en hel del Krav- och rättvisemärkta produkter.


   

 

 

Företaget

Kärlingesunds Gård är ett handelsbolag, (reg. nr. 969639-1862), som ägs och drivs av Sigrid Hansson, bildkonstnär, skulptör, bildpedagog mm samt av Mats Bengtsson, pianist, träbåtsbyggare, sjuksköterska mm.
Dogglas, (mitten), finns inte längre. Men vi har en annan pärla, också en Leonberger, som heter Gizmo.

Utan sin fantastiska personal, Livia, Marita, Nisse, Agneta med flera skulle de emellertid stå sig slätt!

Mats, Dogglas och Sigrid

 

Dogglas snokar efter löpande tikar
     
Välkommen till Kärlingesunds Gård som gäst!

Konferens, kurs eller vandrarhem - alla är hjärtligt välkomna!

Adress: Kärlingesunds 316, 451 97 Uddevalla

Telefon konferens och kurs: 0522-651105

Telefon vandrarhem: 0522-651080

Epost: info@karlingesundsgard.se